Arkkuliinojen historiaa

Arkkuliinat eli arkkualbat ovat olleet käytössä Suomessa jo 1100-luvulla. Arkkuliinalla on monia muitakin nimiä kuten arkunpeite ja arkkuvaate. Ennen kuin arkkuja alettiin Suomessa käyttää, peitettiin vainaja jonkinlaisella vaatteella tai peitteellä hautaan viemisen ajaksi. Myöhemmin kun arkut tulivat käyttöön, tuli Suomessa tavaksi peittää arkku jollakin kodin tekstiilillä kuten nurin päin käännetyllä ryijyllä lähdettäessä kuljettamaan arkkua kirkolle. Kirkolla tämän matkalla suojana olleen peitteen tilalle levitettiin arkkupeite, joka kuului joko kirkolle tai vainajan kodille. Erillisen arkkupeitteen käyttö on ollut Suomessa aikanaan varsin yleinen tapa.

Peacefulin arkkuliinat

Kuusamon hautaus Heikkilässä meillä on sekä myytävänä että vuokrattavana Peacefulin arkkuliinoja, joista löytyy sekä yksinkertaisia klassisen kauniita kuoseja että rohkeita ja värikkäitä malleja. Arkkuliinan lisäksi tulee ostettavaksi hauta-arkku.

Taustalta löytyy Suomen eturivin suunnittelijat Paola Suhonen, Jukka Rintala ja Sasu Kauppi. Osa arkkuliinoista on Peacefullin omaa mallistoa.

Uudelleenkäyttämisen idea

Liina laitetaan hautajaisissa arkun päälle. Se poistetaan ennen arkun hautausta tai tuhkaamista.
Ideana on, että sitä voidaan käyttää tulevina vuosina perheen hautajaisissa uudestaan, aivan kuten entisvanhaan. Mikäli omaiset eivät halua säilyttää ja käyttää liinaa uudelleen, huolehdimme sen kierrättämisestä.

Arkku ja tuhkauurna

Arkkuliinan kanssa ostetaan yleensä pelkistetty ja yksinkertainen, ympäristöystävällinen arkku, mutta liinaa voidaan käyttää minkä tahansa arkun kanssa, onhan arkku vainajan viimeinen leposija. Mikäli vainaja tuhkataan, voivat omaiset halutessaan valita uurnan, jossa on sama kuosi kuin arkkuliinassa.

Voit tutustua arkkuliinoihin hautaustoimistossamme.

Kaikki tuotteet on valmistettu eettisistä luonnonmateriaaleista tai kestävistä kierrätysmateriaaleista.