Tierra Finlandian ateljeessa Turussa savi tuo uuden muodon jollekin, joka ei ole aina käsin kosketeltavaa. Ilmaisevaan taiteeseen ja saviuurniin erikoistuneen Pia Zettinigin käsissä savi muovautuu osaksi jotain merkityksellisempää. Jokainen uurna muotoillaan yksilöllisesti käsityönä, sydämen sävelmän ohjaamina. ”Työni kumpuaa ihmisen ainutlaatuisuuden valtavasta kunnioituksesta ja arvostuksesta. Jokainen uurna on täysin yksilöllinen ja siksi merkityksellinen, kuten meidän rakkaamme ovat meille.”, Pia kertoo.

Suomalaisesta savesta käsin muotoillut design- uurnat ovat ekologisia ja täysin biohajoavia. Luonnon omissa materiaaleissa kulkee mukana niiden erityinen energia. Maahan tai veteen laskettu uurna muuntuu lopulta osaksi luonnon kiertävää elinvoimaa. Tierra Finlandian uurnat sopivat haudattavaksi niin maahan kuin laskettavaksi vesistöön

Muotoilen saviteokseni aina yksilöllisesti, syvästi luontoa ja jokaisen ihmisen omaa tarinaa kunnioittaen. Luon teokseni käsityönä suomalaisesta luonnonsavesta”, Pia kertoo

Kuinka Tierran uurnat valmistetaan?

Ekologiset, aidosti biohajoavat materiaalit

Savi, joista uurnat tehdään, valikoidaan tosi tarkoin, se on suomalaista punasavea tai valkosavea. Joissain tapauksissa, mutta harvemmin käytetään myös tanskalaista tai ruotsalaista punasavea. Saven valinnassa Pialle on tärkeää, että toimittajat ovat mahdollisimman eettisiä ja vastuullisia. Somerolla sijaitseva Kultalan Tiilitehdas on Tierra Finlandian suomalaisen punasaven toimittaja.  

Uurnat hajoavat nopeasti sen vuoksi, että Pia ei polta savea. Saven koostumus muuttuisi huomattavasti lämpötilan kohotessa ja sen jälkeen savi muuttuu keramiikaksi. Uurna on silti kestävä, sillä tekniikka miten Pia käsittelee uurnaa ja dreijaa, takaa sen, että uurnan kuivalujuus on niin vahva, että uurna kestää käsittelyä ja kuljetusta. Tekniikka on syntynyt pitkällisen harjoittelun ja saveen tutustumisen seurauksena. Tämä tekee uurnista ekologisen.

Uurnien pintakäsittely ja kannet

Pia käyttää savipohjaisia maaleja, osan maaleista Pia sekoittaa itse, ne ovat savilietevärejä, osa maaleista on Tikkurilan ekosertifioituja värejä, jotka kantavat Suomen lippua ja Joutsenmerkkiä. Uurnista suurin osa pohjamaalataan ruiskumaalaamalla ja sen jälkeen tehdään pintamaalaukset ja kuviot vapaalla kädellä.

Kannen kiinnittämiseen ei tarvita yleisesti käytettyjä komposiittiliimoja, ruuveja tai muuta ylimääräistä. Vain luonnollinen savi toimii materiaalina.

Pialle ajatus siitä, että luonnonsavi on luonnon omaa materiaalia meidän omasta maasta ja se jatkaa kiertokulkuaan uurnan muodossa, on tärkeä. Uurna sulaa vähitellen veteen tai maaperään ja muuttuu osaksi maata ja vesistöjä ja humukseksi ja lähtee jälleen ravitsemaan luontoa ja maaperää.

”Käytännössä se, että maasta sinä olet tullut ja maaksi sinä olet palaava, toteutuu kirjaimellisesti, ja siinä on jotain tosi tärkeää itselle” Pia sanoo

Valikoimamme

Liikkeessä on paikan päällä vaihtuva valikoima Tierran uurnia. Tuhkaukseen on hautajaisten suunnitteluvaiheessa aina sen verran aikaa, että voimme tilata minkä uurnan tahansa toivotte. Valikoima on todella laaja, vaihtoehtoja on paljon.

Vesistöön laskeminen

Tierra Finlandian uurnat sopivat erityisen hyvin vesistöuurnaksi. Uurna hajoaa hitaasti sen jälkeen kun se on laskettu veteen. Jotkut sirottelevat tuhkan erikseen veteen ja säästävät uurnan muistoksi. Uurnan laskemiseen tai tuhkan sirotteluun vesistöön tarvitaan vesialueen omistajan / haltijan suostumus. Useissa kaupungeissa, myös Oulussa, on osoitettu jo valmiiksi vesistöalueita, jonne tuhkat voi laskea vesistöuurnassa tai sirotella ilman erillistä lupaa. Kuusamossa ei tällaista aluetta ainakaan vielä ole.

Laulun saattelemana matkaan

Uniikki design uurna on upea työnnäyte suomalaisesta käsityöstä ja taiteesta, mutta ennen kaikkea se on valmistettu ihminen ihmiselle kanssakulkijana. Taiteilija Pia Zettinig saattelee jokaisen leposijan matkaan lauluin, halauksin ja suukoin, toivottaen jokaiselle kaunista taivasmatkaa.

Pian työskentelystä ja ajatuksista on kuvattu useita upeita videoita, joihin voit tutustua Youtubessa. Tässä linkki yhteen niistä.